Отпадането на таксите за студентите в държавна поръчка в държавните висши

...
Отпадането на таксите за студентите в държавна поръчка в държавните висши
Коментари Харесай

Цоков: С отпадането на таксите за студентите ще се разшири достъпът до качествено образование

Отпадането на таксите за студентите в държавна поръчка в държавните висши училища е една опция и мярка, с цел да се разшири достъпът до качествено висше обучение на младежите в България.

Според отчет за образованието на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) за образованието в България към 17 % от младежите у нас от 18 до 25 години нито работят, нито учат, нито вземат участие в някаква форма на подготовка. Това сподели министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков в отговор на настоящи въпроси, заложени му от народни представители на днешното съвещание на Комисията по образованието и науката в Народното събрание. 

Предложението за промени в Закона за висшето обучение (ЗВО) е за отпадане на таксите на студентите за държавна поръчка във висшите държавни учебни заведения, като остават другите форми, свързани с платеното образование, за студентите, които в допълнение се одобряват отвън тази държавна поръчка, изясни министър Цоков.

" Много значимо е, че се подсигурява, че ще бъдат обезпечени през 2024 година 150 милиона лв., които ще бъдат ориентирани като трансфер към висшите учебни заведения, с цел да се покрие това освобождаване от таксите за образование посредством спомагателен трансфер - както за втория учебен срок на актуалната образователна година, по този начин и за първия учебен срок през новата академична образователна година 2024/2025 ", изясни просветителният министър.

Той означи, че предлагането за отпадане на таксите за студентите по държавна поръчка е обвързвано с смяна в Закона за висшето обучение и бе обявено от Министерския съвет, тъй като Министерството на образованието и науката (МОН) не може да предложи такава доста значима мярка, която е обвързвана и с в допълнение финансиране сега.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР